Hogy miért olasz almatorta ez az egyszerű sütemény, azt nem fejtettem meg, viszont bármi is legyen az elnevezése, nagyon finom. Könnyed, őszies ízvilágú sütemény, amit annyira egyszerű elkészíteni, hogy még a kezdő háziasszonyok is bátran hozzáláthatnak, hisz nem lehet elrontani. Alma helyett tehetünk bele körtét vagy szilvát is, vagy az év más időszakában bármilyen idény gyümölcsöt.
Hozzávalók:
- 1,3 dl tej
- 2,5 dkg vaj
- 18 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1/2 cs. sütőpor
- 2 tojássárga
- 12 dkg cukor
+ 2 - 3 alma
+ 2 ek barna cukor
+ 1,5 tk őrölt fahéj
Elkészítés:
A tejet a vajjal összemelegítjük, amíg a vaj teljesen elolvad.
A lisztet elkeverjük a sóval és sütőporral.
A barna cukrot elkeverjük a fahéjjal
Az almákat megmossuk, szárazra töröljük és meghámozzuk. Ezután félbevágjuk és a magházukat kivájjuk, majd felszeleteljük. Beleforgatjuk a fahéjas cukorba, és félretesszük felhasználásig.
A tojásokat szétválasztjuk és a fehérjét félretesszük, mert nem lesz szükség rá.
A tojássárgát habosra keverjük a cukorral, amíg megnő a térfogata és világos színű lesz. Tovább keverve, váltakozva hozzáadjuk a vajas tejet és a sütőpor lisztet, és egyneművé keverjük.
Egy 22 cm-es kapcsos kerek forma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát kivajazzuk és lisztezzük.
A masszát a formába simítjuk és tetejét kirakjuk az almaszeletekkel, kicsit belenyomkodva.
Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.
A sütési idő csak tájékoztató jellegű, sütőtől függően változhat! Végezzünk tűpróbát!
A sütőből kivéve 5 percet pihentetjük, majd óvatosan levesszük a tortaforma karimáját és hagyjuk teljesen kihűlni.
Tetejét megszórjuk vaníliás porcukorral majd szeleteljük.
Tipp: - A megmaradt tojásfehérjét tegyük egy jól záródó dobozkában és fagyasszuk le.
- Ha nem szeretnénk lefagyasztani a tojásfehérjét, akkor készítsünk habot belőle és halmozzuk a megsült süti tetejére. Tegyük vissza a kb. 150 fokos sütőben, és szárítsuk addig, amíg a hab roppanóssá és aranyszínűvé nem válik. A 2 tojásfehérjéhez használjunk kb. 8 dkg cukrot.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése